Categories: Business

HAAS COPYCAT SELESAI KEMASKINI WALAUPUN FERRARI SHARING PEJABAT

Bos pasukan Haas, Guenther Steiner bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusan Ferrari untuk “menyalin” reka bentuk dengan kereta mereka yang dikemas kini di Hungary. Badan induk FIA menganggap kemas kini Haas “OK” walaupun Haas dan Ferrari berkongsi pejabat di Maranello dengan kelulusan bos pasukan.

Menurut laporan daripada Wapcar.my, pasukan Haas menunggu sehingga perlumbaan ketiga belas musim 2022 untuk memperkenalkan pelbagai ciri baharu pada kereta mereka dan VF22 yang dikemas kini kelihatan seperti kereta Ferrari F1-75. Malah, kemas kini Haas mempunyai beberapa perkembangan yang sama seperti Ferrari F1-75, dan Steiner berkata perkongsian dengan pasukan Itali – yang membekalkan enjin, transmisi, suspensi dan komponen lain – mempunyai Iaitu, ia masuk akal. salin reka bentuk rakan kongsi dan bukannya cuba membina konsep yang tidak diketahui.

Ada yang tak kena? Dikatakan bahawa tiga konsep yang anda harus relaize, termasuk konsep Mercedes, konsep Ferrari serta konsep Red Bull. Mereka adalah yang paling hampir dengan Ferrari jadi jelas sekali kita akan melihat apa yang Ferrari lakukan dan salin pada kereta ini, jelas Steiner pada hujung minggu Grand Prix Hungary.

Dalam kata-kata Steiner, jika mereka mempunyai konsep Ferrari yang sama, mereka tidak akan meniru Williams; jelas sekali anda meniru sesuatu yang serupa. Oleh itu, ia mengambil sedikit masa anda kerana anda ingin melihat apa yang orang lain lakukan, apa yang berkesan dan apa yang tidak.

Mereka memberi diri mereka sedikit rehat kerana dia fikir kami berada dalam kedudukan yang baik untuk apa yang pasukannya mahukan. Mereka tidak menjangkakan untuk menjadi sekuat itu pada permulaan musim, jadi kami cuba menang sebanyak yang kami boleh [dengan pek baharu] dan cuba untuk kekal di landasan yang betul. Tetapi masuk ke dalam terowong angin dan berkembang memerlukan masa.

Pengetua pasukan Haas berkata dia tidak bimbang bahawa pasukan lain dalam grid memutuskan untuk menuduh Ferrari meniru: jika seseorang mengatakan mereka meniru, pasukan Steiner akan memberikan jawapan yang sama: dia Apa yang kita dapat dengan meniru Williams? Tiada penghinaan kepada Williams, tetapi ia adalah konsep yang sama sekali berbeza dan mereka berada di belakang kami dalam kejuaraan. Jika anda menyalin sesuatu, anda meniru yang terbaik dan pada masa ini Red Bull dan Ferrari.

Pada kereta mereka, mereka mempunyai enjin yang sama seperti Ferrari, transmisi yang sama, penggantungan yang sama, jadi mengapa kita perlu menyalin apa-apa lagi? Ferrari mereka memenangi perlumbaan. Satu dan satu sentiasa membuat dua, dan mereka tidak begitu bodoh.

Kereta Haas telah dianggap mematuhi oleh FIA, dan atas sebab ini, tiada pasukan dalam rangkaian telah cuba untuk memfailkan aduan “meniru”, seperti yang berlaku pada awal musim ini dengan Aston Martin AMR22 yang didakwa Dikemas kini setiap hari, telah warna merah yang hampir sama. Reka bentuk RB18 Bull.

Walaupun terdapat persamaan, kereta pasukan yang berpangkalan di Silverstone telah disifatkan mematuhi oleh FIA, di mana Aston Martin tidak “membalikkan” kereta itu menggunakan gambar atau data kejuruteraan. dari kereta Red Bull, yang dilarang sama sekali oleh F1 Technical. peraturan.

Bagi pihaknya, Red Bull “mengakui” keputusan itu, tetapi memutuskan untuk membuka penyiasatan dalaman, terutamanya kerana pasukan yang berpangkalan di Milton Keynes mengesyaki bahawa salah seorang bekas pekerja mereka mungkin memberikan maklumat sulit di Aston Martin, walaupun Aston Martin telah merekrut nama besar sepanjang musim sejuk, termasuk bekas ketua aerodinamik Red Bull Dan Fallows.

Situasi di Haas sedikit berbeza kerana pasukan AS telah menandatangani perkongsian dengan Ferrari dan hubungan mereka semakin jauh kerana Haas kini mempunyai pejabat di kilang Ferrari di Maranello: pejabat reka bentuk yang diketuai oleh Simone Resta, ketua jabatan kejuruteraan casis eksekutif Ferrari.

Selepas Grand Prix Hungary, pasukan Haas berada di tempat ketujuh dalam kejuaraan pembina dunia dengan 34 mata dijaringkan sejak awal tahun, tujuh mata di hadapan pasukan AlphaTauri dan 17 mata di belakang pasukan Alfa Romeo, sembilan perlumbaan berbaki.

Mengalu-alukan komen anda di bawah

Recent Posts

Everything you need to know about the sports betting software

You guys know how fast the world is going towards the day-by-day transformation. Every day… Read More

1 week ago

How to find your ideal home in Dubai using crypto?

Dubai is one of the most highly anticipated cities to live in for all those… Read More

2 weeks ago

Employee Retention Tax Credit 2022

The employee retention tax credit 2022 (ERC) is a tax credit available to employers who… Read More

3 weeks ago

Hormone Replacement Therapy for Women – Who is a Good Candidate?

Hormone Replacement Therapy for Women by hormone therapy for women Portsmouth NH is a viable… Read More

1 month ago

Essential Baking Components Every Baker Requires For Baking Delicious Cake

The most important ingredients in any baked goods are the raw materials from bakeries. We… Read More

1 month ago

What is Jumble Solver?

Is it true or not that you know all about a jumble solver? It's certainly… Read More

1 month ago

This website uses cookies.